Medellín




Hernando Vanegas


Medellín är den näst största staden i Colombia med 2 miljoner invånare. Den kallas för ”stad av evig vår” för sin kul klimat och invånarna kallas ”paisas”. Det är en stad av en enorm skönhet, men den är känd runt om i världen som kokainets huvudstad, och för våld, mord och ”Pablo Escobar”. Medellinkartellen behärskade 80% av kokainhandeln med dess miljardvinster.

Emellertid, är Medellinkartellen försvunnen och Pablo Escobar begravdes i Medellín 1993, men ännu kallas Medellín kokainets huvudstad av många tidningar i världen. Men Medellín är mycket mer än kokain.

Medellín är en modern stad och det är den enda staden med tunnelbana i Colombia. Där ligger många industrier , t. ex. textilfabriker. Kvinnorna är kanske de vackraste i Colombia. De är mycket sympatiska och gästfria. Och livet i Medellín är mycket intensivt.



Du kan besöka ”el Valle de Aburrá”, en dal med många pittoreska byar, eller du kan dansa ”tango” (Medellín kallas också tangons huvudstad och där dog Carlos Gardel). Eller du kan komma och handla i centrum, eller så kan du se en utställning med blommor och ”silleteros” kavalkaden.



Den internationella poesifestivalen i Medellín är en unik poesifestival, som bidragit till det fredsbyggande arbetet i stadsmiljö. Där kan man se hur kreativitet, skönhet, yttrandefrihet och solidaritet kan bygga ett nytt land. Festivalen vann alternativ Nobelpriset i år.
* Rättade för min lärare Kjell Molde.

0 comentarios: